Een op historische feiten gebaseerde oorlogsroman over verkeerde keuzes, verbittering, vriendschap, liefde en de gevolgen van diskwalificatie.

Het is april 1938 wanneer de Italiaan Marco Sebastini Corletti de functie van secretaris bij de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij aanneemt. Hij heeft echter weinig interesse in de politiek, waarop zijn vriend Helmut von Schlagen hem overhaalt toe te treden tot de SS. Eenmaal werkzaam op de administratie van het Hauptamt SS besluit hij zich aan te melden voor de officiersopleiding van Hitlers elitekorps en treedt daarmee in de voetsporen van Helmut. Wanneer Marco als een leidinggevende van de Plantage op kamp Dachau te werk wordt gesteld, leert hij de morbide kant van de SS kennen en wil hij afstand nemen van het nazisme. Hij staat voor een dilemma: niemand kan de SS verlaten zonder gevaar voor eigen leven.

In september 1943 krijgt Helmut de order om een SS-hoofdkwartier op te zetten in Italië en benadert hij vanzelfsprekend Marco om hem daarbij te assisteren. Voor de huisvesting van het regionale hoofdkwartier confisqueert Helmut de villa van de halfbloed Joodse familie Tandori in het dorpje Pamiore, nabij Florence. Vanwege Helmut’s dubbele agenda mag de familie op het landgoed blijven wonen in het gastenverblijf naast de villa. Marco komt in een lastig parket: hij kent de familie door de zakelijke contacten tussen zijn vader en Nando Tandori. Zo komt hij ook weer oog in oog te staan met Ester, de dochter van Nando en diens Arische vrouw Hannelore. Samen delen ze hun jeugdliefde, die echter wederzijds nooit uitgesproken is geweest. Hun volwassenheid brengt niet alleen het opbloeien van die oude gevoelens, maar ook de onmogelijkheid daarvan door de heersende verdeeldheid.

Tegen de verwachting in van velen verloopt Marco’s carrière voorspoedig. Omdat hij katholiek is én telg uit een Pauselijk aristocratische familie, wordt hem van hoger hand gevraagd een rol te spelen in het conflict tussen Hitler en Paus Pius XII. Hij vertrekt daarom naar het SS-hoofdkwartier in Rome. Vanwege die strikt geheime en precaire opdracht verleent het opperbevel hem een beperkte diplomatieke onschendbaarheid. Vanaf dat moment wendt hij zijn status aparte aan om Ester en haar familie veilig te stellen, en zich door het steekspel te manoeuvreren dat ontstaat door zijn groeiend verzet tegen het nazisme.